5 iul. 2010

Utopie?

Am descoperit acum ceva vreme, printr-un film documentar (aproape documentar), de o “miscare” numita The Zeitgeist Movement. Zeitgeist înseamnă "spiritul unei epoci si a societatii sale".Miscarea Zeitgeist este bratul activist al Proiectului Venus... Asa ca zilele trecute, neavand ce face si neavand nici un ban in asteptarea salariului izbavitor, mi-am adus aminte de aceasta miscare. Pe scurt, Proiectul Venus promoveaza “economia bazata pe resurse”. Cum vine asta? Pai, simplu… In primul rand, banii, fie ei in banca sau cash sau ..oricum ar fi ei, DISPAR. Suna ciudat si interesant in acelasi timp, nu?

Argumentele pentru asta sunt infinite. Este mai mult decat evident ca saracia nu poate fi eradicata. Este mai mult decat evident ca bolile si razboiul ar putea fi evitate. Prea putine exemple, desi importante, pt ce rau reprezinta sistemul monetar pt lumea in care traim.

Ideea Venus Project e simpla. Pe pasi.

Primul pas: impartirea resurselor in asa fel incat nimeni nu detine nimic dar toata lumea are acces la tot. Fara necesitatea profitului, fara costuri, totul devine utilizabil, iar resursele, abundente dealtfel, ar putea hrani nevoile tuturor in orice domeniu.

Al doilea pas: abolirea frontierelor. In afara de evidenta nevoie de a calatori, eliminarea frontierelor aduce pace. Din primul pas stim ca nimeni nu are nimic, deci nici proprietati imobiliare. In primul rand bugetul pt aparare al tarilor ar disparea, resursele folosite pt aparare/razboi ar putea fi folosite evident pt scopuri de care toata lumea ar beneficia in sens productiv. Fara frontiere resursele pot circula liber oriunde sunt necesare.

Al treilea pas: tehnologizarea. Omenirea a ajuns la un nivel tehnologic destul de avansat incat sa poata face aproape orice cu ajutorul masinilor/ computerelor…tehnologiei. Aceasta tehnologie ar putea fi folosita pt ridicarea nivelului de trai global, si asta e clar ca se poate. Beneficiile tehnologiei sunt enorme si evidente, de la monotorizarea resurselor pt a putea fi distribuite eficient acolo unde e nevoie pana la controlul sanatatii si pana la banalele jocuri pe calculator.

Nu pot crede totusi ca acest proiect va deveni realitate curand…poate dupa un razboi atomic, sau vreo catastrofa mondiala…poate si criza asta va ajuta un pic…dar nu ma opreste nimeni sa visez, nu?

http://thezeitgeistmovement.com/

http://www.ro.zeitgeist-movement.com/

3 comentarii:

  1. Salut! Sunt un membru al miscarii Zeitgeist.
    Am citit ce ai scris si sunt de acord cu tot ce ai spus, mai putin cu ultimul paragraf. Eu nu cred ca va fi nevoie de un razboi atomic pentru a tranzitiona de la sistemul actual la societatea propusa de noi. Criza actuala si sistemul in general va face toata treaba, se va autodistruge. Probabil nu intelegi ce vreau sa spun. De aceea iti recomand documentarul "Collapse".
    Oricum, daca vrei sa aflii mai mult despre miscarea Zeitgeist, vizioneaza discursurile date de Peter Joseph. Aici ai toate prezentarile(in playlistul din dreapta): http://vimeo.com/10707453
    Si sunt si altii care au facut documentare: http://vimeo.com/12212081
    Recomand tuturor sa vizioneze documentarele si prezentarile.
    P.S. Nici un membru nu a spus ca ceea ce propunem este o utopie. O utopie inseamna ceva perfect. Ceea ce propunem nu este perfect. Dar este cu MULT mai bun decat ce avem in momentul de fata.
    O viata fericita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Andrei
    Multumesc pt informatii!
    Tin sa precizez ca asta e doar o parere, acesta fiind un blog; pt mine este o utopie, pt ca in acest moment al evolutiei solutia Zeitgeist Movement imi pare perfecta, sau poate asa imi imaginez eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andrei
    Nu stiu de ce presupui ca nu inteleg ce vrei sa spui...Inteleg, dar cred de asemenea ca si tu ca si mine iti expui doar o parere sau chiar o convingere, ceea ce nu totdeauna inseamna vreun adevar, mai ales cand e vorba de viitor.
    Tin sa precizez ca asta fiind un blog ceea ce scriu aici exprima doar parerea mea...
    Pentru mine este o utopie...pentru ca imperfectiunile sunt neglijabile si tin de natura umana nu de sistem in sine(again, parerea mea)...

    RăspundețiȘtergere